ΣΤΑΥΡΟΒΕΛΟΝΙΑ-CROSS STITCH-NASIA

Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015

Ελληνικοί θησαυροί στο "The George Wasington University Museum The Textile Museum"

Καλημέρα σας και καλό κουράγιο.
   
      Ζούμε ιστορικές στιγμές γεμάτες ένταση, θυμό, λύπη, απογοήτευση και δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσουν. Ξέρω πολύ καλά, ότι μας έχουν επηρεάσει αρνητικά και μας έχουν δημιουργήσει απαισιόδοξες σκέψεις για το μέλλον μας. Όμως, εδώ σε τούτο το ιστολόγιο θα προσπαθώ πάντα να αποφορτίζομαι και να παρουσιάζω πράγματα που μου αρέσουν και με κάνουν χαρούμενη. Πέρα, από τις προτάσεις για κέντημα και τις βιωματικές προσεγγίσεις πάνω στο εργόχειρο γενικά, όποτε έχω κάτι να γράψω για την ελληνική κεντητική τέχνη και όχι μόνο θα το πράττω.
    Έχω λοιπόν μήνες που ερευνώ στο διαδίκτυο για βιβλία και εκθέσεις στο εξωτερικό σχετικά με την ελληνική κεντητική. Και ενώ πίστευα, ότι δεν υπάρχουν και πολλά σχετικά με το θέμα, διαψεύστηκα και η αλήθεια είναι ότι δεν το περίμενα. 
     Αρκετά μουσεία  Τέχνης στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν εκθέσεις με ελληνικές στολές και όχι μόνο. Σας παραθέτω το βιβλίο από το The George Wasington University Museum  "Embroidery of the Greek Islands and the Epirus region."

 Αυτό είναι το εξώφυλλό του και αποτελείται ουσιαστικά από την παρουσίαση της συλλογής του  George Hewitt Myers την οποία και δώρισε στο The George Wasington University Museum The Textile Museum το 1928


  
Περιέχει έργα χειροποίητα από τα νησιά του Αιγαίου του Ιονίου και την  Ήπειρο. Παρακάτω σας έχω ενδεικτικά μερικές εικόνες από το βιβλίο που μπορείτε να αγοράσετε και στο amazon.


Και αρχίζω με μια  κρεβατοστρώση από Ανάφη. Έχει και την ανάποδη.

Πάντα που έμπαινε στον τοίχο, πάνω από το κρεβάτι από την Κω.Κουρτίνα που έμπαινε πάνω από το κρεβάτι από Ρόδο.
Κρεβατοστρώση από Σίφνο.


                  Κουρτίνα κρεβατοκάμαρας Πάτμος. 

           Μπορντούρα στο κάτω μέρος της φούστας. Κρήτη 

Μαξιλάρι, Πάτμος.Κουρτίνα που έμπαινε πάνω από το κρεβάτι, Ρόδος.Κρεβατοστρώση Ίος.Μπορντούρα στο κάτω μέρος της φούστας, Κρήτη.

Λεπτομέρεια από κρεβατοστρώση, Κρήτη.


Μαξιλάρι, Ιόνια νησιά.

  Κρεβατοστρώση, Ήπειρος.


Κρεβατοστρώση, Ήπειρος.
                             Κρεβατοστρώση, Ιόνια νησιά
Μαξιλάρι, Ιόνια νησιά.


Μαξιλάρι, Ιόνια νησιά.

                              Κρεβατοστρώση, Ήπειρος.


  Στο βιβλίο υπάρχουν και άλλα εργόχειρα. Όλα είναι υπέροχα και μυρίζουν "Ελλάδα". Βέβαια ήθελα να παρουσιάσω και άλλα δυο βιβλία αλλά πιστεύω, ότι  θα πρέπει να κάνω άλλες αναρτήσεις. Και ως μόνιμη επωδό σας προτείνω, εσείς που έχετε τέτοιου είδους οικογενειακά κειμήλια, βγάλτε τα από τις ντουλάπες και τα μπαούλα. Καταγράψτε την ιστορία τους και αν δεν μπορείτε απευθυνθείτε σε κάποιον που ξέρει. Όταν έχεις αποτυπώσει τη διαδικασία δημιουργίας ενός αντικειμένου, έχεις καταγράψει τυχόν γεγονότα συνδεδεμένα με αυτό, τότε αποκτά τεράστια αξία για εσένα και για τους άλλους αφού δεν αποκόπτεται από την κοινωνική ζωή της εποχής που δημιουργείται αλλά αποτελεί και αυτό ένα απαραίτητο στοιχείο. Γιατί είναι κομμάτια από την καθημερινότητά μας, από την παράδοσή μας. Είναι συνδετικοί κρίκοι με το παρελθόν μας.
Σας χαιρετώ μέχρι την επόμενη ανάρτηση!!!!
3 σχόλια:

  1. Νάσια μου τι υπέροχη έκπληξη !!! Οι μοναδικοί θησαυροί μας, η παράδοση, ο πολιτισμός, η τέχνη που μας συνδέει με τις ρίζες μας αξίζει να τους ξαναανακαλύψουμε, να τους μελετήσουμε, να τους θαυμάσουμε να τους αγαπήσουμε !!! Χαίρομαι γι΄αυτό το αφιέρωμά σου και περιμένω τη συνέχεια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙ ΟΜΟΡΦΗ ΔΟΥΛΕΙΑ! Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ. ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΝΩΣΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ. ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣ ΜΕ ΚΕΦΙ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλη μου έχω ένα παραπλήσιο βιβλίο που τα περιέχει όλα αυτά. Μία θεία μου ήταν κεντήτρια ,να φανταστείς ότι ήταν αυτή που κέντησε τη προίκα της τότε πριγκίπισσας Σοφίας.Κεντούσε αν μπορείς να φανταστείς χωρίς σχέδιο λες και ζωγράφιζε.Όταν παντρεύτηκα μου έδωσε ένα υπέροχο κέντημα και αυτό το βιβλίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή