ΣΤΑΥΡΟΒΕΛΟΝΙΑ-CROSS STITCH-NASIA

Λασέ και άλλα ...

    Σε αυτή τη σελίδα,  θα προσπαθήσω να παρουσιάσω πληροφορίες για το λασέ, μια τεχνική που απαιτεί υπομονή και να γνωρίζεις πολύ καλά να πλέκεις με το βελονάκι καθώς και κάνεις "βελονιές", που ενώνουν το κορδόνι.
   Για τα κορδόνια και τον τρόπο πλεξίματος θα βρείτε πολλές και καλές πληροφορίες στο ιστολόγιο της φίλης μου Νιάττας e-crochet.blogspot.gr. Για τα υπόλοιπα θα προσπαθήσω να σας ενημερώνω και να σας παραπέμπω σε ιστοσελίδες με σχέδια και βελονιές.
  Σήμερα τα περισσότερα κεντήματα με χάντρες ή ολογέματα τα βάζουν "τελείωμα"  λασέ, όπως σας έχω δείξει. Για την ιστορία του έχω ψάξει αρκετά και είδα, ότι η Ρουμανία έχει πολύ μεγάλη παράδοση. 
    Θα ξεκινήσω λοιπόν με ένα ηλεκτρονικό βιβλίο που βρήκα σε μια βάση δεδομένων. Έχει ψηφιοποιηθεί και είναι πολύ παλιό, αλλά η αξία του είναι μεγάλη γιατί δείχνει διάφορες βελονιές.
    http://archive.org/stream/madamegoubaudspo00goub#page/n7/mode/2up
  Το βιβλίο έχει εκδοθεί το 1877 και εδώ θέλω να πω, ότι κάποια στιγμή πρέπει και εμείς μα κάνουμε ανάλογες κινήσεις και να ψηφιοποιήσουμε τους θησαυρούς μας.
     Σας δείχνω μερικές βελονιές που γίνονται για να ενώσουν και να ομορφήνουν το σχέδιο. Προσπαθήστε να τις κάνετε πάνω σε ύφασμα για να έχετε τη δυνατότητα να τις ξηλώσετε και να τις τελειοποιήσετε. Πιστεύω, ότι πρώτα πρέπει να εξασκηθείτε σε αυτές και στην κατασκευή κορδονιού και στη συνέχεια να τις εφαρμόσετε στο σχέδιο.

3 σχόλια:

 1. Κατ'αρχήν να ευχαριστήσω για την αναφορά στη σελίδα μου και να ενημερώσω τις κοινές μας φίλες ότι στην καρτέλα μου ΚΟΡΔΟΝΙΑ έχει πολλές πληροφορίες.
  Είναι αλήθεια ότι χωρίς τις διακοσμητικές βελονιές δεν αναδεικνύεται αυτή η τέχνη. Τα πρώτα που δείχνεις είναι πολύ προχωρημένα, υπάρχουν και απλούστερα. Βλέπεις ακόμη το ψάχνω, είμαι όμως σε πολύ καλό δρόμο και έχω συγκεντρώσει άπειρο υλικό. Επειδή όμως το βελονάκι έχει πολλές εφαρμογές δεν είμαι ακόμη έτοιμη για σχετικές αναρτήσεις, σε δική τους, νέα κατηγορία. Γεροί να 'μαστε και όλα θα γίνουν.
  Πολλά φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είστε καταπληκτική !!!Μεγάλη η προσφορά σας!!Σας ευχαριστώ.
  Συγκεκριμένα έψαχνα καιρό για κάτι σαν αυτό: http://archive.org/stream/madamegoubaudspo00goub#page/n65/mode/thumb

  Σας είμαι ευγνώμων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μπράβο, μπράβο για το πολύ ωραίο blog.
  Πραγματικά έχω να πω μόνο μπράβο και ευχαριστώ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή