ΣΤΑΥΡΟΒΕΛΟΝΙΑ-CROSS STITCH-NASIA

Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014

Δειγματολόγια: εργόχειρα που γράφουν ιστορία.

Καλημέρα κορίτσια και καλό μήνα.

    Σήμερα η ανάρτησή μου έχει διπλή ανάγνωση. Και το γράφω αυτό γιατί στα τέσσερα χρόνια, που έχουν περάσει από τη δημιουργία αυτού του ιστολογίου είχα την ευκαιρία και την τιμή να γνωρίσω και να κάνω νέες φίλες από όλη την Ελλάδα με γνώμονα το κοινό μας ενδιαφέρον: την αγάπη για το εργόχειρο.
     Γυναίκες ενδιαφέρουσες με ισχυρές προσωπικότητες, δυναμικές και συνάμα ευαίσθητες και εξαιρετικά ταλαντούχες.  Αυτή είναι η μία όψη, η οποία θεωρώ ότι έχει μεγάλη σημασία στην εποχή του Διαδικτύου και της απρόσωπης επικοινωνίας. Μπορείς να κάνεις κυριολεκτικά θαύματα, αν ενώσεις τις δυνάμεις σου για ένα κοινό σκοπό.  Γιαυτό θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, επειδή είχα την ευκαιρία να γνωρίσω την  Κλαυδία και την παρέα της, την  Φλώρα την  Νίκη και την  Ράνια. 
    Η αγάπη για τα ελληνικά δειγματολόγια, μετά από την γνωριμία μου μαζί της δυνάμωσε και αποφάσισα και εγώ να συμμετέχω στην έρευνα για τέτοια παλιά εργόχειρα, τα οποία έχουν ιδιαιτερότητες και τις περισσότερες φορές αντανακλούν την προσωπικότητα της γυναίκας, η οποία το κεντά. Μια καταπληκτική ανάρτηση έχει γίνει από την  Κλαυδία στο ιστολόγιό της "Κάτω από την Ακρόπολη" και σας προτρέπω να τη διαβάσετε, γιατί περιέχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες. 
      Ακολουθούν οι αναρτήσεις της  Ράνιας, "ο κόσμος της Ράνιας" και της Φλώρας, "Texnis stories" .
      Σημαντικό και άξιο προσοχής είναι το γεγονός, ότι δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για τα ελληνικά δειγματολόγια τουλάχιστον μέχρι τώρα και όπως ενημερώθηκα από την Κλαυδία το Μουσείο Ελληνική Λαϊκής Τέχνης διαθέτει μόνο τρία ελληνικά. Υπάρχει μάλιστα μεγάλο ενδιαφέρον για την έρευνα και διάσωσή τους 
     Ενώνω, λοιπόν και εγώ τις δυνάμεις μου και σας προσκαλώ να μας μιλήσετε και να μας δείξετε αν έχετε στην κατοχή σας, ή αν έχετε δει σε άλλα σπίτια τέτοια εργόχειρα. Γιατί είμαι σίγουρη, ότι οι θησαυροί υπάρχουν απλά πρέπει να πάρουν τη θέση, που τους αξίζουν και να αναδειχθούν.  Φωτογραφίστε τoυς, γράψτε για όσα ξέρετε και επικοινωνήστε μαζί μας. 
    Και φυσικά, είμαστε στη διάθεσή σας για να μιλήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και να φτιάξουμε καινούρια δειγματολόγια με τη δική μας θεματολογία  τα οποία θα αντανακλούν τη δική μας προσωπικότητα.
       Ήδη, πριν γράψω όλα αυτά έχουν κινητοποιηθεί φίλες και μάλιστα  τα πρώτα αποτελέσματα έρχονται και για αυτό ευχαριστώ πολύ την αγαπημένη φίλη Ολυμπία από την Εύβοια.
   Σας παραθέτω φωτογραφίες από ένα βιβλίο, που έχω και κυριολεκτικά λατρεύω,  "Les sampler d' Anna Fields" μιας και ακόμη δεν έχω αξιωθεί να φτιάξω ένα δικό μου δειγματολόγιο. 
Τελειώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω την Κλαυδία για την πρόταση, που μου έκανε. Η προσπάθειά της και η αγάπη της για τα δειγματολόγια αποτελεί για εμένα πηγή έμπνευσης και κινητήρια δύναμη.  

8 σχόλια:

 1. Έχω ενθουσιασθεί με τις αναρτήσεις σας !!!!!! ΥΠΕΡΟΧΗ η ανάρτηση σου , Νάσια μου !!!!!! Θα ακολουθήσει και η δική μου που θα παραπέμπει στα δικά σας ιστολόγια !!!! Μακάρι να υπάρξει απήχηση !!!!!
  Θα ήθελα οπωσδήποτε να κεντήσω ένα δειγματολόγιο σε σχέδιο της Anna Fields - είναι ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ !!!!!!!
  πολλά φιλιά !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πολύ ωραία ανάρτηση Νάσια !!!!!
  Ευχόμαστε και ελπίζουμε να βρούμε ανταπόκριση γι αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα προσπάθεια !!!!
  Καλό μήνα και πολλά φιλιά !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Νάσια καλό μήνα!!! Γνωρίζω και τις τέσσερις φίλες Κλαυδία-Νίκη- Ράνια -Φλώρα και από κοντά και μέσα από την αγάπη τους για το κέντημα !!!! Η ιδέα σας εκπληκτική και πολύ ενδιαφέρουσα !!! Καλό συνέχεια!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τρομερά κομμάτια μας παρουσίασες!!!
  Πιστεύω να ακολουθήσεις και με τη βελόνα σου.
  Φιλιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καλησπέρα Νάσια! 'Έρχομαι από την φίλη μου Κλαυδία για να σε γνωρίσω! Χαιρετίζω κι εγώ την πρωτοβουλία σας για την διάδοση και την διάσωση των παλιών δειγματολογίων και εύχομαι να έχετε ανταπόκριση και καλά αποτέλεσματα.
  Καλό μήνα και καλές γιορτές, σου εύχομαι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Κάθε σου ανάρτηση είναι μοναδική και δηλώνω ..φαν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Nάσια μου εύχομαι η αγάπη και το πάθος μας να εμπνεύσουνε και άλλες γυναίκες να εκτιμήσουνε τους πολύτιμους θησαυρούς που τυχόν έχουνε στην κατοχή τους και να τους γεννήσουνε την επιθυμία να δημιουργήσουνε τα δικάτους μοναδικά Δειγματολόγια......προτείνω να βάζουμε στα μπλόκ μας σχέδια και ιδέες για να τις διευκολύνουμε (εσύ το κάνεις ήδη)
  Μπορώ σε παρακαλώ να έχω το σχέδιο του Δειγματολογίου της 3ης φωτογραφίας (με το καράβι και τις γοργόνες);;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. I enjoyed very much to know your cozy blog!!! Your cross stich works are wonderful!!
  Hugs,
  Priscila

  ΑπάντησηΔιαγραφή