ΣΤΑΥΡΟΒΕΛΟΝΙΑ-CROSS STITCH-NASIA

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Μάντεψε με ποιον ήμουν τα βράδια.......

 Καλημέρα καλημέρα!!!!

   Εντάξει ο τίτλος είναι λίγο παραπλανητικός, (έχω λίγο περιπαικτική διάθεση) όμως είναι πέρα για πέρα αληθινός. Για πολλά βράδια ήμουν παρέα με ένα απαιτητικό, αριστοκρατικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον έργο. Η αφορμή δόθηκε πριν τρία περίπου χρόνια με την εξαιρετική πρωτοβουλία της κας Κλαυδίας Μάμαλη για την δημιουργία ενός συλλογικού κεντήματος με αφορμή την επέτειο των 200  χρόνων από την Επανάσταση του ΄21. Τα έργα τα οποία θα δημιουργούνταν, διατρέχουν χρονικά όλες τις σημαντικές στιγμές της Ελληνικής Ιστορίας.  

  Όλη η προσπάθεια γίνεται εθελοντικά και με ιδιαίτερη ευαισθησία ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν και την παρουσίασα εδώ (πατήστε  στη λέξη). Ενσυνείδητη προσφορά, ανιδιοτελής και αγάπη για τον ευγενή σκοπό χωρίς μικρότητες και μικροπρέπειες. 

ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΤΗΡΙΑ σε όλες τις κυρίες που είτε κέντησαν είτε συντονίζουν την όλη προσπάθεια, η οποία πραγματικά είναι πολύ δύσκολη αλλά έχει καταπληκτικό αποτέλεσμα.

"Ο εθελοντισμός κατά βάση είναι μία κίνηση καλής θέλησης. Οι τομείς που μπορεί να δραστηριοποιηθεί κάποιος είναι απεριόριστοι αρχίζοντας από μία απλή προσφορά ρούχων μέχρι την στελέχωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας ως εθελοντής πυροσβέστης.

Ο εθελοντισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το ήθος, τις ανάγκες, τα όνειρα και τις δυνατότητες του ενεργού πολίτη που αγωνίζεται για μια καλύτερη ζωή, ένα καλύτερο μέλλον και μια καλύτερη κοινωνία μέσα στην οποία ζει και αναπτύσσεται." 

Βικιπαιδεία

 Όντας χρόνια εθελόντρια σε πολλές δράσεις με κορυφαία την αιμοδοσία προσπαθώ να συνεισφέρω ενσυνείδητα κάθε φορά στο μέτρο του δυνατού.  Δεν υπήρχε περίπτωση να "ξεφύγω" και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και για μένα. Το έργο που δημιούργησα παρουσιάζει ένα σπουδαίο Βυζαντινό αυτοκροτορα: τον Ιουστινιανό.

 Τα βράδια μου "γέμισαν" με χρώμα με ψηφίδες και ψήγματα ιστορίας. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο είχε ξεκινήσει...... Γιατί πέρα από τη σπουδαιότητα του θέματος, πήγα πολλά χρόνια πίσω στα φοιτητικά μου χρόνια και στα μαθήματα της Βυζαντινής ιστορίας και αρχαιολογίας που με "σημάδεψαν" κατά κάποιο τρόπο. Δεν θα ξεχάσω την πιο σημαντική εργασία που είχα κάνει σε αυτά τα μαθήματα σχετικά με την Βυζαντινή Διπλωματία η οποία με οδήγησε να ανακαλύψω σημαντικά συγγράμματα στα υπόγεια (κυριολεκτικά) της βιβλιοθήκης του ΑΠΘ.

   Ξέφυγα το ξέρω. Λοιπόν στο θέμα μας. ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ

   Στοιχεία ιστορικά δεν θα γράψω. Υπάρχουν άπειρες πηγές για πληροφόρηση. Θα μιλήσω για τα ωραία βράδια που πέρασα κεντώντας βελονιά βελονιά το πορταίτο αυτού του εμβληματικού αυτοκράτορα. Το σχέδιο μου δόθηκε από την ομάδα Συλλογικού κεντήματος και όλες οι πληροφορίες που χρειαζόμουν ήταν διαθέσιμες. 

Ομολογώ ότι για πρώτη φορά ασχολιόμουν με κάτι τόσο απαιτητικό, ως προς την μίξη των χρωμάτων αλλά και ως προς την τελική απόδοσή τους. 15 χρώματα από τα οποία τα περισσότερα ήταν σε παραπλήσιες αποχρώσεις και τόσο κοντινές που απαιτούνταν το 100% της προσοχής μου. Η ημέρα μου ήταν πάντα γεμάτη από δουλειές, τρεξίματα, οικογένεια κλπ και φάνταζε αδύνατο να ασχοληθώ μαζί του. 

 Έτσι τα βράδια, με ηρεμία και με την προσοχή που απαιτούνταν, βελονιά βελονιά ξεκίνησα να ζωγραφίζω στο πανί.  Τράβηξα πολλές φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της δημιουργίας και σας τις παραθέτω.

Ένα ωραίο ταξίδι τελείωσε!!!
Η χαρά της προσφοράς όμως έμεινε!!!!.


9 σχόλια:

 1. Δεν έχω λόγια Νάσια μου γιά το θαυμαστό αποτέλεσμα των κόπων σου.....Ενα υπέροχο έργο με κλωστή και βελόνα απέδωσε το ψηφιδωτό έργο τέχνης με πιστότητα , ζωντάνια και ξεχωριστή προσοχή στις λεπτομέρειες. Ο Ιουστινιανός ζωντάνεψε από τα χέρια σου και θα κοσμήσει το Συλλογικό μας έργο που ελπίζω σύντομα να το καμαρώσουμε ολοκληρωμένο !!! Τα θερμά μου συγχαρητήρια γιά την άψογη απόδοση του απαιτητικού αυτού έργου , είμαι ενθουσιασμένη, συγκινημένη και απέραντα ευγνώμων γιά την συμμετοχή σου !!! Νάσια μου να είσαι καλά, να δημιουργείς και να απολαμβάνεις την μέγιστη ικανοποίηση από κάθε σου δημιουργία. Σε φιλώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σας ευχαριστώ πολύ κα Κλαυδία!!! Καλή δύναμη στο έργο σας.

   Διαγραφή
 2. Όσα μπράβο και να πούμε, είναι λίγα.
  Εκπληκτική απόδοση του έργου.
  Γειά στα χέρια σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Υπέροχο το έργο σας!Αποτύπωσε με εξαιρετική ακρίβεια ένα υπέροχο έργο τέχνης, μια λεπτομέρεια ενός μοναδικού ψηφιδωτού που σε καλωσορίζει στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο μας!Είναι συγκινητικό ένα έργο τέχνης να διατρέχει τους αιώνες, να αγαπιέται και να ζωντανεύει ξανά, βελονιά-βελονιά με μια άλλη μορφή τέχνης. Πάντως η υπομονή του καλλιτέχνη είναι διαχρονικά ο κοινός τόπος του έργου.Ψηφίδα-ψηφίδα, βελονιά-βελονιά, δίνει πνοή στον Ιουστινιανό!Συγχαρητήρια για την εξαιρετική κεντητική απόδοση!Παραθέτω το ψηφιδωτό για την συσχέτιση: https://www.ebyzantinemuseum.gr/?i=bxm.el.exhibit&id=8


  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!!! Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε, γιατί η αποτύπωσή ήταν πολύ δύσκολη υπόθεση.

   Διαγραφή
 5. Φοβερή δουλειά καταπληκτικό αποτέλεσμα. Έχεις την εντύπωση ότι βλέπεις το ψηφιδωτό!!!
  Οσα συγχαρητήρια και να πω είναι λίγα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μπραβο Νασια για το τοσο υπεροχο εργο και την πρωτοτυπη τεχνικη! Γεια στα χερια σου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή