Χθες το βράδυ, κάναμε μια εξόρμηση στην Πορταριά, γιατί έμαθα έστω και αργά, ότι κάτι γίνεται μια παρουσίαση χειροτεχνημάτων.... Φυσικά, συνδυάστηκε με βόλτα στην πανέμορφη πλατεία.
Έτσι, λοιπόν στο κτήριο που στεγάζεται ο συνεταιρισμός γυναικών Πορταριάς φιλοξενείται η έκθεση κεντημάτων, πλεκτών, λασέ, κοφτών, υφαντών, που φτιάχνουν οι γυναίκες της περιοχής μας.
Από τις φωτογραφίες θα δείτε, ότι δεν αρκέστηκαν μόνο στο να παρουσιάσουν τα έργα τους. Τα κολλάρισαν με μεράκι και αγάπη τα έστησαν για να μπορεί ακόμη και κάποιος που δεν είναι μυημένος σε αυτές τις τέχνες να τα εκτιμήσει.
Μια καταπληκτική κυρία, που δυστυχώς δεν έμαθα το όνομά της, με ξενάγησε και μου εξήγησε πολλά πράγματα τα οποία θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω.
Αν και είναι σπάνιο να διδάσκεται η τέχνη της ύφανσης στον αργαλειό, έμαθα ότι γίνονται μαθήματα και αυτά που βλέπετε είναι τα έργα των γυναικών.
Μια καταπληκτική κυρία, που δυστυχώς δεν έμαθα το όνομά της, με ξενάγησε και μου εξήγησε πολλά πράγματα τα οποία θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω.
Αν και είναι σπάνιο να διδάσκεται η τέχνη της ύφανσης στον αργαλειό, έμαθα ότι γίνονται μαθήματα και αυτά που βλέπετε είναι τα έργα των γυναικών.
Πάνω στον αργαλειό πολύχρωμα κιλίμια και πατάκια με απλά σχέδια μπορούν να στολίσουν το σπίτι μας το χειμώνα.
Πάνω στο δεύτερο αργαλειό βλέπετε πανέμορφα υφαντά και κεντήματα.
Μια ωραία γωνιά με ένα ιδιαίτερο κομμάτι το επιτραπέζιο φωτιστικό, φτιαγμένο με την τεχνική του λασέ με χρυσό κορδόνι. Η τεχνική από ό,τι ξέρω είναι αρκετά δύσκολη αλλά ιδιαίτερα εντυπωσιακή.
Και συνεχίζω με μια γωνιά, που έχει κλασικά κομμάτια ιδιαίτερα όμορφα.
\Πετσέτες με δαντελίτσα είναι χρήσιμες πάντα και όμορφες.
Μου άρεσαν πολύ και τα πλεκτά οι δαντέλες που αναμφισβήτητα δίνουν μια αρχοντιά.
Από τα καλύτερα κομμάτια κατά τη γνώμη μου είναι αυτό το θηλιαστό χαλί σπάνιο και δύσκολο στην κατασκευή του. Μου άρεσε πολύ και άνετα ταιριάζει σε σπίτια πιο μοντέρνα, μπορείς να το στρώσεις σε διάφορους χώρους. Η κυρία που με ξεναγούσε μου εξήγησε ότι θα πρέπει να έχεις προχωρήσει αρκετά στα μαθήματα του αργαλειού για να μπορέσεις να το φτιάξεις.
Οι κούκλες είναι ντυμένες με με παραδοσιακές Πηλιορείτικες φορεσιές.
Η πρώτη με τη λευκή κοφτή τραχηλιά και το τσεμπέρι ανήκει στη μεσαία τάξη και σηματοδοτείται αυτό με αυτά τα δύο στοιχεία.
Το κορίτσι με τις κοτσίδες ανήκει στην ανώτερη τάξη και φαίνεται από τη βελούδινη ζακέτα και τη χρυσή πόρπη στη μέση.
Η κοπέλα με τη λαδί φορεσιά ανήκει στην ανώτερη τάξη και φαίνεται από την ποιότητα των ρούχων και τη συγκεκριμένη ζώνη.
Και κάτι διαφορετικό. Αυγά φτιαγμένα με χάντρες. Το πρώτο είναι μαρουδίτσα.
Υπέροχα κασκολάκια που γίνονται στο λεπτό με ένα συγκεκριμένο είδος νήματος. Πολύ εντυπωσιακά και εύκολα....
Και άφησα για το τέλος δυο φωτογραφίες που δείχνουν ξεκάθαρα τα εργαλεία που χρησιμοποίησαν οι γυναίκες.
Όπως βλέπετε προσπάθησα όσο μπορούσα να σας δείξω όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα. Περιττό να σας πω, ότι εξάντλησα την υπομονή των δικών μου αλλά τους αποζημίωσα μετά. Πήγαμε για φαγητό στου "Κρίτσα" (κλασική αξία για την Πορταριά) και ευτυχώς τα πνεύματα ηρέμησαν.
Πάντως έμαθα, ότι από το Φθινόπωρο θα ξαναρχίσουν τα μαθήματα στο ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου, όπου μπορεί, όποια θέλει, να απευθυνθεί για πληροφορίες και να γραφεί.
Τέλος θέλω να ευχαριστήσω την κυρία που με υπομονή μου παρουσίασε την έκθεση άνοιξε τις βιτρίνες και μου εξήγησε πολλά πράγματα.
Πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση. Από κοντά θα είναι ακόμα πιο αξιοθαύμαστα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο φθινοπωρο και καλο μηνα να εχεις, με ομορφες δημιουργιες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜία φίλη μου σπούδασε την τέχνη του αργαλειού σε πανεπιστήμιο τεχνών στην Αγγλία! Φτιάχνει μέχρι μεταξωτές πασμίνες! Αν μπορείς να πας για μαθήματα, αξίζει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία πράγματα μας έδειξες!