ΣΤΑΥΡΟΒΕΛΟΝΙΑ-CROSS STITCH-NASIA

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Το ψωμί είναι στο τραπέζι.......

Γεια σας

Σας ξαναγράφω αρκετά προβληματισμένη και έχοντας στην άκρη του μυαλού μου την επικαιρότητα, η οποία ομολογώ ότι με έχει επηρεάσει πολύ. Αφορμή για την ανάρτηση το ταπεινό, αλλά τόσο βασικό στη διατροφή μας: το ψωμί. Και εκεί που ήταν αυτονόητο, ότι υπάρχει αφθονία στην κοινωνία μας και ενώ φτάσαμε στο σημείο να το περιφρονούμε να ΄μαστε λοιπόν....  Αρχίσαμε να το τιμούμε όπως παλιά και να αντιλαμβανόμαστε τη συμβολική και όχι μόνο αξία του.
Αν και δεν συνηθίζω να ανεβάζω βίντεο, θέλησα να μοιραστώ μαζί σας αυτό το όμορφο τραγούδι, που ερμηνεύει ο Γ. Πουλόπουλος, από τη θεατρική παράσταση ¨Η Γειτονιά των Αγγέλων" του Ιακ. Καμπανέλλη που ανέβηκε στο θέατρο το 1963 σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη.




      Οι στίχοι είναι τόσο επίκαιροι, αν και γράφηκαν πριν από πενήντα και χρόνια. Αποτυπώνεται μια Ελλάδα της φτώχειας,  της αγάπης, της αλληλεγγύης... Τελικά, από ό,τι φαίνεται δεν έχουμε χάσει την ταυτότητά μας, τη δύναμη και τη δυνατότητα να ξεπερνούμε τις ανυπέρβλητες δυσκολίες και να βοηθούμε τους συνανθρώπους μας.

  
Το ψωμί είναι στο τραπέζι
το νερό είναι στο σταμνί
το σταμνί στο σκαλοπάτι
δώσε του ληστή να πιει

Το ψωμί είναι στο τραπέζι
το νερό είναι στο σταμνί
το σταμνί στο σκαλοπάτι
δώσε του Χριστού να πιει

Δώσε μάνα του διαβάτη
του Χριστού και του ληστή
δώσε μάνα να χορτάσει
δωσ' του αγάπη μου να πιει.

Και συνεχίζω με την αγαπημένη μου συνήθεια. Προτάσεις για να αποτυπώσουμε το ψωμί με σταυροβελονιά πάνω σε ύφασμα, να το τιμήσουμε  και να στολίσουμε την κουζίνα και όχι μόνο. 







Καλό μήνα, καλή δύναμη σε όλους μας!!!


4 σχόλια:

  1. Στο πατρικό μου τιμουσαμε το ψωμί και πάντα είχε την πρώτη θέση στο τραπέζι, βλέπεις ο μπαμπας μου ήταν αρτεργάτης. Αλλά και τώρα στο σπιτι μας έχει την τιμή του .Το τραγούδι αγαπημένο αλλά και τα κεντήματα με θέμα το ψωμί υπέροχα. Καλό μήνα Νάσια μου με υγεία να έχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταπληκτική η ανάρτησή σου !!!!! Πολύ τη χάρηκα !!!!!
    Και κείμενο και τραγούδι και κεντήματα !!!!
    Καλό μήνα και καλή δύναμη !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταπληκτικά τα του ψωμιού.
    Υπέροχες ιδέες για ξεχωριστά κεντημένα ψωμιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι υπέροχη σύμπτωση.....μόλις φούρνισα το ψωμί που ζύμωσα και μέχρι να ψηθεί άνοιξα τον υπολογιστή για μια βόλτα στη γειτονιά....και πρώτη μου επίσκεψη το σπιτικό σου Νάσια μου !!! Θαυμάσια η ανάρτησή σου, το ψωμί ήτανε η αιτία που άρχισα να κεντώ υφασμάτινες τσάντες, δεν ήθελα το ψωμί που αγοράζω από το φούρνο να μπαίνει σε πλαστική σακούλα, το θεωρώ.....ιεροσυλία,,,,,εδώ και 20 χρόνια έχω φτιάξει πολλές κεντημένες πάνινες τσάντες για τα ψώνια, αλλά και ημίλινες σαν κι αυτή της 5ης φωτό για τη φύλαξη του ψωμιού....Το τραγούδι θαυμάσιο όπως και τα σχέδια με θέμα το ψωμί !!! Φιλιάαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή