ΣΤΑΥΡΟΒΕΛΟΝΙΑ-CROSS STITCH-NASIA

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Η πρώτη απόπειρα για να φτιάξω ένα πλεκτό φόρεμα.

Για τη φίλη Ελένη που θα κάνει την πρώτη απόπειρα να πλέξει....
 Γεια σας φίλες και φίλοι.

     Το τελευταίο διάστημα δοκιμάζω τις γνώσεις μου στο πλέξιμο, μιας και ο καιρός το επιτρέπει και έχοντας αρκετές προτάσεις, αποφάσισα να φτιάξω ένα φόρεμα παρακαλώ, για μια αγαπημένη ανιψούλα.
    Η επιθυμία της με προβλημάτισε αρκετά, γιατί ομολογουμένως ένα πλεκτό φόρεμα είναι μια πρόκληση σημαντική. Και φυσικά, θα έπρεπε να κάνω ένα πολύ καλό σχεδιασμό για να μην ξηλώνω μετά.
  Πρώτη κίνηση η αγορά νήματος. Είναι πολύ σπουδαίο να επιλέξουμε την κατάλληλη ποιότητα έτσι ώστε να μην βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Γιατί, όπως έλεγε και η μαμά μου: "το ακριβό είναι τελικά φτηνό", εννοώντας ότι μια φτηνή αγορά μπορεί να καταστρέψει το αποτέλεσμα. Έτσι λοιπόν μετά από μια σύντομη έρευνα αποφασίσαμε να εμπιστευτούμε το νήμα της Πεταλούδας και να επιλέξουμε το μπορντώ χρώμα μιας και ταιριάζει απόλυτα όπως θα δείτε με τη λευκή επιδερμίδα του μοντέλου μου....
   Η αγορά έγινε άμεσα και η επιλογή πλέξης είχε σειρά. Δηλαδή μια σπαζοκεφαλιά μιας και είναι πολύ εύκολο το αποτέλεσμα να μην είναι καλό, όταν η πλέξη δεν ταιριάζει με το είδος του πλεκτού που θέλουμε να κάνουμε. Για αυτό το λόγο έκανα μια επιλογή, που θεώρησα ότι θα ανταποκριθεί καλά και κριτήριο ήταν η ελαστικότητα που είχε. Αυτό εξασφαλίζει διαχρονικά την αντοχή του φορέματος ακόμη και μετά από πολλά πλυσίματα. Η  πλέξη ήταν ήδη δοκιμασμένη, σας την έχω δείξει σε προηγούμενη ανάρτηση και ονομάζεται "Λουλούδι της Άνοιξης".
    Ξεκίνησα λοιπόν, αφού έκανα τις απαραίτητες μετρήσεις, ύψος, φάρδος κλπ. Διαίρεσα δια δύο τους πόντους της περιφέρειας δηλαδή αν υποθέσουμε ότι είναι 100 εκ. το μισό, 50 εκ. είναι το φάρδος από το κάθε κομμάτι. Μάλιστα, το μπροστινό το έκανα λίγο πιο φαρδύ για ευνόητους λόγους δηλαδή αντί για 50εκ. 55εκ.



    Όμως έπρεπε να συνδυάσω το νήμα, τις βελόνες και την πλέξη, ώστε να βρω πόσες θηλιές να βάλω. Ακολούθησα μια πρακτική που ποτέ δεν με έχει προδώσει. Έφτιαξα ένα δείγμα με το σχέδιο. Επειδή η συγκεκριμένη πλέξη χρειάζεται για κάθε μοτίφ 5 θηλιές έριξα 15 θηλιές συν 2 για το τελείωμα και  άλλες 2, τις οποίες τις παίρνω άπλεκες στην αρχή. Σύνολο 19 θηλιές. Επανέλαβα τρεις φορές το μοτίφ σε φάρδος και ύψος και έκανα τις αναγωγές βρίσκοντας πόσα χρειάζομαι για να κάνω κάθε κομμάτι. Η πρακτική δεν με πρόδωσε ομολογώ. Στη συνέχεια όσο αφορά στο ύψος, υπολόγισα πόσα μοτίφ χρειάζομαι και πρόσθεσα τουλάχιστον άλλα 4,  γιατί όταν φορεθεί τα χρειάζεται στο φάρδος.
 Σε αυτή τη φωτογραφία νομίζω πως δείχνει καλύτερα με τη ζώνη.
 Έκανα το απαραίτητο λάστιχο, διπλό σε αυτή την περίπτωση και επάνω  το έκλεισα σε χαμόγελο. Τα μανίκια όπως βλέπετε είναι κοντά και δεν έχω κόψει καθόλου. Η αγωνία μου ήταν μεγάλη για να δω αν πέτυχε μιας και το μοντέλο μου έλειπε και οι συνεννοήσεις γίνονταν τηλεφωνικώς.....


     Ελπίζω να μην σας ζάλισα...... όμως επειδή βλέπω πολλές φίλες να απογοητεύονται και να ξηλώνουν συνεχώς, προσπάθησα να σας γράψω κάποια μυστικά.
 Ααααα και για να μην ξεχάσω. Ένα μυστικό για την επιτυχία είναι να χρησιμοποιείς τις βελόνες που προτείνονται από τον κατακευαστή, γιατί έτσι δεν ξεχειλώνει το πλεκτό.
   
  

1 σχόλιο:

  1. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό !!!!!!
    Πολύ ωραίο και το χρώμα και η πλέξη και η δουλειά σου εξαιρετική !!!!!!
    Να συνεχίσεις τις απόπειρες !!!
    Καλή εβδομάδα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή