ΣΤΑΥΡΟΒΕΛΟΝΙΑ-CROSS STITCH-NASIA

Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013

Σταυροβελονιά στο μέταλλο; Η τέχνη "παντρεύει" τα αταίριαστα, τουλάχιστον φαινομενικά, υλικά.

Καλησπέρα σας και καλή εβδομάδα. 
   Ο Αυγουστος τελειώνει και όλες στην άκρη του μυαλού μας έχουμε τις ετοιμασίες μας για να ζήσουμε ένα χειμώνα χωρίς προβλήματα. Και κρίνοντας από τις φίλες μου, οι περισσότερες αναζητούμε τρόπους και λύσεις για ένα όμορφο και ανανεωμένο σπίτι με πρωτότυπα αντικείμενα και όχι μόνο...
    Είχα προγραμματίσει από καιρό αυτή την ανάρτηση, αλλά οι υποχρεώσεις του Αυγούστου (καλά διαβάζετε, είχα αρκετό φόρτο εργασίας) δεν με άφηναν να την τελειώσω. Για αυτό σήμερα η εικόνα θα σας αποζημιώσει πιστεύω.
   Κάπου εκεί ψηλά στην Ευρώπη, στη Λιθουανία, ανακάλυψα μια νέα καλλιτέχνιδα, που παντρεύει το μέταλλο με το κέντημα, τη σταυροβελονιά ειδικότερα. Το όνομά της δύσκολα το προφέρω Severija Incirauskaite-Kriauneviciene, όμως την δουλειά της την θαύμασα και όσο αφορά στην πρωτοπυπία αλλά και όσο αφορά στην δημιουργικότητα.    Πόρτες, καπώ  αυτοκινήτων, αντικείμενα οικιακής χρήσης, ακόμη και τοίχοι αποκτούν άλλη μορφή και προσωπικότητα μετά το άγγιγμα της καλλιτέχνιδας από τη Λιθουανία.
   Έψαξα και βρήκα μια παλιά συνέντευξή της στο http://www.dontpaniconline.com/magazine/arts/sevrija-incirauskaite-kriauneviciene , όπου μπορείτε να τη διαβάσετε στα αγγλικά και αναδημοσιεύω κάποια σημεία.
      "Η δουλειά μου είναι εμπνευσμένη από το περιβάλλον, την καθημερινή ζωή. Αντικείμενα από την καθημερινή ζωή στις εγκαταστάσεις μου μπορούν να γίνουν  εξαιρετικά. Χρηστικά αντικείμενα χάνουν τη λειτουργία τους και γίνονται αντικείμενα τέχνης, τα οποία έχουν να μας πουν  διαφορετικές ιστορίες για τη ζωή μας. Προσωπικά, δεν μου αρέσουν οι εξειρετικές περιστάσεις
 - Μου αρέσει καθημερινή ζωή. Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι ένα σπουδαίο γεγονός, όπως ένας γάμος ή εξωτικά ταξίδια κλπ είναι τα πιο σημαντικά πράγματα  στη ζωή τους. Νομίζω, ότι το αντίθετο συμβαίνει δηλαδή, ότι η καθημερινή ζωή είναι πιο σημαντική, διότι  ενώνει όλη μας την ύπαρξη."Και συνεχίζει:

   " Για κέντημα μπορώ να χρησιμοποιήσω κοινά μοτίβα από περιοδικά κατασκευών. Αυτό αποτελεί ένα σημείο αναφοράς του λαϊκού πολιτισμού. Προσπαθώ να σπάσω τις παραδοσιακές ιεραρχίες της τέχνης, προσπαθώ να φέρει κοντά την τέχνη στους ανθρώπους, γι 'αυτό χρησιμοποιούν τις δημοφιλείς τεχνικές χειροτεχνίας στην επαγγελματική τέχνη. Σε κάποια από τα έργα μου, όπως ανάμεσα στην Πόλη ή το Χωριό ή τη συλλογή Φθινόπωρο, προσπαθώ να βρω τα σημεία τομής μεταξύ του χωριού και τοω αστικού πολιτισμού.Το κέντημα (σταυροβελονιά) είναι ένα χαρακτηριστικό  στοιχείο και για ττους δυο χώρους.
    Στα μεταλλικά αντικείμενα ανοίγω τρύπες  και στη συνέχεια κεντώ με βαμβακερό νήμα. Τα χρώματα που επιλέχθηκαν στο κέντημα είναι ως επί το πλείστον σύμφωνα με το χρώμα του αντικειμένου. Δεν χρησιμοποιώ αντίθεση χρωμάτων για το κέντημα, αλλά προσπαθώ να τα προσαρμόσω στο αντικείμενο. Τονίζω τη σημασία του."Επίσημη ιστοσελίδα της δημιουργού:
Τα σχόλια δικά σας...

6 σχόλια:

 1. Καλώς σε βρήκα μετα τις καλοκαιρινές διακοπές..εξαιρετικά μοναδικές οι δημιουργίες σου..καλή συνέχεια στο έργο σου..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Νάσια μου, ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση !!!! Υπέροχες κατασκευές !!!! Τελικά όλα κεντιούνται σταυροβελονιά !!!! Εγώ κέντησα πολυμερικό πηλό ,αλλά κέντημα σε μέταλλο δεν θα μου περνούσε ποτέ από το μυαλό !!!!!Θα μπώ τώρα στην ιστοσελίδα της να θαυμάσω κι άλλα έργα της !!!!
  Καλό φθινόπωρο !!!!!!
  Νίκη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ciao Nasia
  tempo fa avevo visto un servizio alla tv che parlava proprio di quest'artista.
  E nel servizio dicevano che questo si chiama " punto croce estremo " per la particolarità dei materiali usati.
  Ti ringrazio del link e ti auguro buona settimana
  Elena

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Με κατέπληξε η εφαρμογή της σταυροβελονιάς παντου.Υπέροχα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καλησπέρα Νάσια , μένω με το στόμα ανοικτό για τις εμπνεύσεις της δημιουργού .
  Ευχαριστούμε για την όμορφη παρουσίαση
  Καλό απόγευμα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καταπληκτική καλλιτέχνιδα ,ωραία παρουσίαση!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή