ΣΤΑΥΡΟΒΕΛΟΝΙΑ-CROSS STITCH-NASIA

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Ένα παράδειγμα, προς μίμηση, ψηφιοποίησης παραδοσιακών κεντημάτων.

Καλημέρα σας κορίτσια.
  
   Η αγάπη μου για το κέντημα, πρωτίστως, αλλά και για τις άλλες τεχνικές χειροποίητης δημιουργίας φαίνεται ξεκάθαρα από αυτό εδώ το ιστολόγιο που δημιούργησα εδώ και δύο χρόνια περίπου και προσπαθώ συνεχώς να το αναβαθμίζω και να το ανανεώνω. 
   Οι σκέψεις, που μοιράζομαι μαζί σας είτε με την αλληλογραφία, είτε δια ζώσης δεν αρκούνται μόνο στην ανταλλαγή σχεδίων και στη δημιουργία πρωτότυπων ιδεών. Μοιραζόμαστε εδώ και καιρό την σκέψη της διατήρησης της πλούσιασ χειροποίητης παράδοσης της χώρας μας. Και έχουν γίνει πολλά πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση, όμως πάντα υπάρχει χώρος για περισσότερα.
    Σήμερα λοιπόν, θα σας παρουσιάσω το πως γίνεται μια σοβαρή και επιστημονική έρευνα για την συγκέντρωση και καταγραφή παλαιών εργόχειρων  στις Ηνωμένες Πολιτείες.
   Από το ιστολόγιο, που παρακολουθώ   http://needleprint.blogspot.gr/2013/05/sampler-identification-days-2013-usa.html σας παρουσιάζω τα πιο σημαντικά σημεία του άρθρου.

   Sampler, είναι ένα κομμάτι χειροποίητου κεντήματος, το οποίο δημιουργείται με σκοπό να δείξει η κεντήστρια τις δεξιότητές της και τις δυνατότητές της στο κέντημα πάνω σε διάφορα είδη υφάσματος. Είναι παράδοση σε πολλές χώρες και συνεχώς εξελλίσσονται τα σχέδια και οι μορφές του. Πολλά από αυτά, χάνονται  στο πέρασμα των αιώνων και στην καλύτερη περίπτωση βρίσκονται και φυλάγονται σε σπίτια.


      Έτσι λοιπόν, καλούνται όλοι όσοι έχουν κάποιο τέτοιο κέντημα σε συγκεκριμένες ημέρες και σε διάφορα Πανεπιστήμια να τα πάνε και να δώσουν την δυνατότητα στους ειδικούς να τα φωτογραφίσουν και να τα ψηφιοποιήσουν. Χωρίς να σας γράψω λεπτομέρειες σας ενημερώνω ότι για δυο χρόνια "τρέχει" ένα πρόγραμμα καταγραφής  Sampler και χρονολόγησης τους από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα. Η όλη προσπάθεια γίνεται από το Εθνικό Κληροδότημα για τις Ανθρωπιστικές σπουδές  σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της χώρας. Μάλιστα η συγγραφέας του άρθρου τελειώνει με ένα ερώτημα: μήπως μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο στη χώρα σας;

  Αν ανατρέξετε στο άρθρο, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα. Ας μου επιτρέψετε μια προσωπική κρίση πάνω σε όλα αυτά που διαβάζω και σας παρουσίασα. Σίγουρα, τα μεγέθη όσο αφορά στις χώρες είναι πολύ διαφορετικά και μη συγκρίσιμα. 

      Σίγουρα, κάποιες κινήσεις ανάλογες έχουν γίνει. Όμως χρειάζεται σήμερα να προσπαθήσουμε  να συνεχίσουμε να καταγράφουμε τους θησαυρούς μας. Αρκεί να γίνεται με την ανάλογη σοβαρότητα και αγάπη. Δεν φτάνει να πάρουμε ένα σχέδιο. Η δημιουργία ενός χειροποίητου έργου δείχνει πολλά για τον δημιουργό. Πάνω του, έχουν καταγραφεί οι ατελείωτες ώρες που χρειάστηκαν για να γίνει, οι συζητήσεις, η κουλτούρα, η αγάπη, το μεράκι, η ιστορία της καθημερινότητας μας, ο πολιτισμός μας. Και φυσικά, όλες  όσες από εσάς έχουν ασχοληθεί με αυτά με καταλαβαίνουν. 

   Καλό σας Σαββατοκύριακο....

3 σχόλια:

  1. Πέρασα να σε γνωρίσω και έγινα μέλος σου γιατί μεταξύ των άλλων αγαπώ πολύ και το κέντημα.
    Αν θέλεις έλα κι εσύ στο δικό μου blog που έχει και κέντημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό μήνα Νασια όμορφο και δημιουργικό.Πολλά εργόχειρα είναι έργα τέχνης και θα έπρεπε να τους δίνουμε περισσότερη προσοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αξιόλογη προσπάθεια διατήρησης τέτοιων θησαυρών και πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει και στη χώρα μας!!Καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή