ΣΤΑΥΡΟΒΕΛΟΝΙΑ-CROSS STITCH-NASIA

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Ταπισερί

Καλημέρα σας, καλημέρα σας.

    Σας γράφω σήμερα μετά από καιρό γιατί, όπως πάντα οι υποχρεώσεις μου είναι πολλές και παραμέλησα το αγαπημένο μου χόμπι. Χθες βρέθηκα σε μια συνάντηση με φίλες που έχουν και αυτές μεγάλη αγάπη για το κέντημα και όχι μόνο, και πέρασα καταπληκτικά, αν και έπρεπε να φύγω γιατί είχα δουλειά. 
    Τι να πω για την ζεστή, και ιδιαίτερα περιποιητική οικοδέσποινα τη Γεωργία, που "φροντίζει" τη γραμμή μας (καταστροφή) με όλα αυτά τα υπέροχα που φτιάχνει. Οργανωτική, ακριβής και με μια συνολική οπτική έχει πραγματικά άποψη, που αποδεικνύεται σωστή.
   Αλλά και η Βάσω, με τη λύση έτοιμη για κάθε πρόβλημα που προκύπτει και με τη φαντασία σε εγρήγορση για να προτείνει τα πιο ταιριαστά λασέ σε κάθε κέντημα. Η Φιλίτσα όμως, είναι φοβερή. Τελειώνει το κέντημά της σε χρόνο ρεκόρ. Και όχι ό,τι και ότ,ι. Σεμέν καρέ ολογέματα και με πολύ σχέδιο. Αλλά και η Ελένη με την Χρυσάνθη έχουν μια εκλεπτυσμένη, φρέσκια και ιδιαίτερη άποψη για το κέντημα και φαίνεται από τις επιλογές τους και τα εργόχειρά τους. Μπορώ να πω, ότι μαθαίνω από τις συζητήσεις μαζί τους και ανυπομονώ να δω τα νέα τους δημιουργήματα. Η Χριστίνα φτιάχνει συνεχώς καινούρια πράγματα, όμορφα και καλοδουλεμένα  και ανταλλάσσει ιδέες και σχέδια .
    Βέβαια ήρθαν και καινούρια μέλη, η Αντιγόνη, η Μαρία,  πήραν μια γεύση από ό,τι κάνουμε και έπεται συνέχεια.... 
    Σπάνια περιοδικά ήρθαν στα χέρια μας, αρκετά παλιά, με την αίγλη μιας άλλης εποχής. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε το γεγονός, ότι η συζήτηση στράφηκε σε κεντήματα που μπορούν να αποτελέσουν διακοσμητικά στοιχεία πάνω σε τοίχους  και αναφέρομαι σε έργα τέχνης κυριολεκτικά, σε ταπισερί, που σαφώς εκφράζουν την προσωπικότητα και το ύφος της δημιουργού.
   Είναι δύσκολά εργόχειρα με την έννοια, ότι θα πρέπει να αφιερώσεις χρόνο και κόπο, όμως το αποτέλεσμα είναι διαχρονικό και η αξία του είναι μη μετρήσιμη. Θεωρώ ότι είναι προτιμότερα από κάδρα ή κακές ανατυπώσεις φωτογραφιών. Βέβαια, η άποψη είναι καθαρά προσωπική και σε καμμιά περίπτωση δεν την επιβάλλω.
   Οι φωτογραφίες, που σας παραθέτω παρακάτω είναι από κάδρα-μπάντες διαφορετικών θεμάτων και διαφορετικής αισθητικής. Κάθε μια από εμάς έχει άποψη, προτιμήσεις, που μπορεί να διαφέρουν και αυτό είναι και το ζητούμενο. 
    Άρωμα και αίγλη μιας άλλης εποχής. Vintage, ρομαντικό, υπέροχο.... Το βρήκα σε ένα ρώσικο blog.      Είναι καταπληκτικές οι Ρωσίδες. Φτιάχνουν φοβερά πράγματα και με πολλή δουλειά.


   Χαρούμενο, γεμάτο λουλούδια και χρώματα το πανώ μας δίνει ενέργεια, δροσιά και αισιοδοξία... Βέβαια, απαιτεί αρκετή δουλειά και αφοσίωση για να πετύχεις το σωστό αποτέλεσμα.   Η φωτογραφία είναι από το αγγλικό περιοδικό Cross stitch Gold.

 
    Η τελευταία φωτογραφία είναι από ένα τούρκικο περιοδικό Kanavice και το διάλεξα γιατί δείχνει την ανατολίτικη αισθητική και είναι σχετικά εύκολο.

Προσθήκη λεζάντας

   Και ενώ τα δυο πρώτα σχέδια μπορούν να γίνουν σε εταμίν υφάσματα και να κεντηθούν με μουλινέ το τελευταίο γίνεται με μαλλάκι πάνω σε ύφασμα ταπισερί.
     Βέβαια υπάρχουν και σχέδια με πολύ μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Θα προσπαθήσω να σας παρουσιάσω σε επόμενες αναρτήσεις. Απλά, επέλεξα σχετικά εύκολες και απλές λύσεις που μπορούν να ταιριάξουν σχεδόν παντού...
   Το πρόβλημα, όμως που αντιμετωπίζω διαχρονικά είναι, ότι δεν μπορώ να προτείνω υφάσματα γιατί δεν μπορώ να τα βρω μερικές φορές. Ενδεικτικά θα σας πω, ότι ψάχνω να βρω ύφασμα ταπισερί και μαλλάκι DMC για να κάνω την τελευταία μπάντα και δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα. Έτσι θα στραφώ στη λύση των κουβαριών, που δεν μου δίνουν όμως την χρωματική ποικιλία που θα ήθελα. 

4 σχόλια:

  1. Εξαίρετη δουλειά- Τέχνη με Τεχνική - θα την ονόμαζα! Θάθελα να λαμβάνω ενημερώσεις για τις σχετικές δραστηριότητες σου! Συγχαρητήρια! Το mail μου είναι alekakosmidou@yahoo.gr και θα με βρεις και στο f/b με το όνομά μου Αleka Kosmidou
    Θα χαρώ να τα πούμε εκτενέστερα.... Ευχαριστώ για το χρόνο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλέκα, σε ευχαριστώ πολύ. Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου στο email nasiachat@gmail.com. Θα χαρώ να σε βοηθήσω σε ό,τι θελήσεις.

      Διαγραφή
  2. Aγαπητή Νάσια , ενδιαφέρομαι για το τούρκικο kanavice! Πως , πότε και με ποιό τρόπο μπορώ να έχω το σχέδιο , καθώς και οδηγίες για την εκτέλεσή του? Επιπλέον που θα μπορούσα να σου στέλνω μηνύματα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι, που σου άρεσε η ταπισερί. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου στο nasiachat@gmail.com.

      Διαγραφή